Τεχνικές συντήρησης ενός μουσικού οργάνου
 

Ένα μουσικό όργανο είναι κομμάτι από το εαυτό μας και για αυτό Θα πρέπει να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε όπως ένα μικρό παιδί ή την αγαπημένη μας.

Ο μεγαλύτερος εχθρός ενός οργάνου είναι οι υψηλές θερμοκρασίες γι αυτό προσπαθούμε να το έχουμε σε μια θερμοκρασία 15- 25 βαθμούς Κελσίου.Όταν όμως η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30-35- 40 βαθμούς και το όργανο μένει αχρησιμοποίητο για καιρό ή κλεισμένο σε αυτοκίνητο τότε Θα πρέπει να το κατεβάσουμε 2- 3 τόνους κάτω.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως σι χορδές είναι καλό να αλλάζονται κάθε μήνα γιατί όταν μείνουν καρό χάνουν τον ήχο τους, γίνονται πιο μουντές με αποτέλεσμα να θέλουν περισσότερο κούρδισμα και να ταλαιπωρούν το όργανο.

Όταν αλλάζουμε τις χορδές καλό Θα είναι να έχουμε γυαλιστικό αυτοκινήτου και να τρίψουμε καλά την ταστιέρα να καθαρίσουν σι βρωμιές που μαζεύονται στα διαστήματα και να γυαλίσουν και τα τάσιτα. Στη συνέχεια παίρνουμε λίγο βαμβάκι, βάζουμε λάδι επί το πλείστον παραφινέλαιο και την περνάμε ώστε να μαυρίσει και πάλι, τη σκουπίζουμε καλά και περνάμε τις χορδές. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τους καβαλάρηδες εκεί που πατάνε σι χορδές για να βγει ο ήχος πιο καθαρός.

Επίσης Θα πρέπει μετά το παίξιμο να σκουπίζουμε καλά το όργανο με ένα βελούδινο ύφασμα και να το τοποθετούμε στη Θήκη του. Έτσι το προστατεύουμε από πολλούς κινδύνους.